Activiteitenagenda
22 oktober 2024: Gastherenbijeenkomst Texel 2024
December 2024: terugkomdag met terugblik naar afgelopen jaar
Najaar: aftrap nieuwe groep deelnemers met een 2-daagse bodemcursus.
Activiteitenagenda
2022:
- Op november 2022 was de aftrap van het Lerend Netwerk Texel met een informatieavond.
2023:
- In januari 2023 vond de 2-daagse bodemcursus plaats.
- De bodemmonsters van de deelnemende bedrijven werden in februari gestoken.
- De uitslag van de bodemmonsters kwam in maart en werd in de opvolgende maand online toegelicht.
- In april hebben de deelnemende bedrijven een bodemcoach op bezoek gehad.
- In mei ontvingen de deelnemers het adviesrapport voor hun bodempilot. Een aantal boeren hebben een Chroma-analyse laten maken van hun bodem of compost. Tijdens een online bijeenkomst heeft René Jochems uitleg gegeven hoe deze gelezen dient te worden. Wil je deze terugkijken? Stuur dan een mailtje naar
- Op 8 Juni heeft Bram van Groningen met een studiegenoot een presentatie gegeven over de Bodem C-tool. Dit werd voorafgegaan met een uitleg over wat organische stof doet, hoe het wordt opgebouwd en op welke wijze het afbreekt.
De Bodem C-tool geeft op een eenvoudige manier inzicht in de organische stofbalans, en een duidelijk beeld welke maatregelen bijdragen aan het verhogen van het organische stofgehalte, zoals het verhakselen van stro, de teelt van groenbemesters en het aanvoeren van drijfmest.
Klik hier voor de PowerPoint van de presentatie
Klik hier voor de website van Farmmaps
Klik hier voor de online handleiding
Klik hier voor een online instructievideo
- Op 12 juni hebben de pachters van natuurpercelen van Natuurmonumenten de bodems van hun natuurpercelen bekeken samen met bodemadviseur Joost van der Kroon. Aan de hand van de gegraven profielkuil kon Joost al aangeven wat het probleem van het perceel was (te weinig voeding, verzuurde grond of verdichtte onderlagen) en wat er geadviseerd wordt om hieraan te gaan doen. Het was een uiterst leerzame dag voor de deelnemende pachters en in samenwerking met Natuurmonumenten is hier een daadwerkelijk vervolg aan gegeven door middel van het bekalken van de percelen met traag werkende zeeschelpenkalk.
Wil je weten welk grondsoort jij hebt, of hoe de bodemsoorten op Texel of Nederland in elkaar steken, klik dan op deze link. Klik je op het gebied en vervolgens het 'i' symbool dan zie je specifiek de grondsoort. Kom je er niet uit? Je kan altijd om hulp vragen aan Siem of Vincent.
- Op 8 augustus is er een door Mulder Agro een lezing gehouden over kruidenrijk grasland, gecombineerd met het bezoek van een ingezaaid perceel kruidenrijk grasland van Labora.
- De uit de bodempilot geadviseerde bodemmaterialen worden in september toegediend
- In oktober vond de excursie naar John Huiberts plaats
- De terugkomdag met een terugblik naar afgelopen jaar werd in december georganiseerd
2024:
- Reflectie en vooruitkijken in studiegroep akkerbouw in april
- 29 & 30 mei 2024: eilandbezoek Terrae Vitae bodemverbeteraar. Deze start-up test bij verschillende bedrijven of de bewering van deze bodemverbeteraar in de praktijk klopt.
- 31 mei 2024:
Eind mei heeft de organisatie van het Lerend Netwerk Texel wethouder Rikus Kieft op bezoek gehad bij een van de deelnemende bedrijven. Tijdens dit bezoek werd uitleg geven over wat het lerend netwerk is, welke experimenten er zijn, en werd er gediscussieerd over onderwerpen die nu spelen in de Texelse landbouw. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan een perceel van de akkerbouwer waar wordt geëxperimenteerd met beperkte grondbewerking bij de teelt van uien. De wethouder toonde veel interesse in het lerend netwerk en de diverse experimenten.
- Augustus 2024: bijeenkomst krachtvoer van eigen eiland. Klik hier voor een verslag van de avond.
- Oktober 2024: bezoek bodemexpert veehouders.
Hoe los ik mijn bodem gerelateerde uitdagingen op? Begin oktober zijn verschillende vee- en schapenhouders van het Lerend Netwerk Texel bezocht door bodem- en voeradviseur Joost van der Kroon.
Zo werd het perceel van een vleesveehouder bezocht waar steeds minder gras en meer zuring begon te groeien, en deze vlek zich steeds verder uitbreidde over de rest van het perceel. Hier werden de mogelijkheden van een molpoot en graslandbeluchter besproken, aangevuld met het aanbrengen van bodem verbeterende materialen. Een ander voorbeeld betrof een schapenhouder welke steeds meer biezen op zijn land kreeg. Ondanks het kortmaaien hiervan bleven ze terugkomen, en groeiden ze gestaag door. Hier was het advies om ervoor te zorgen dat de greppeltjes ieder jaar bijgehouden worden en er calcium wordt aangebracht, waardoor het perceel minder aantrekkelijk wordt voor biezen. Ook zijn er verschillende melkveehouders bezocht met vragen over bodem en rantsoen en werd er veel kennis opgedaan en ervaringen uitgewisseld.